top of page

ROADTRIP NATION - JSME JEDNÉ KRVE, TY I JÁ (CZ)

Dobrý den, ahoj,

dnešní blog (a audioblog resp. podcast verzi) jsem věnovala tématu “ON THE ROAD”. Kdo mě znáte osobně, víte, že miluji cestování, poznávání nových kultur, a mapování všeho odlišného a stejného, ať se to týká jídla nebo kariérka realizovaného v dané zemi.

Dnešní blog ale píšu trochu z jiného pohledu a týká se opravdu každého z vás - i toho, kdo byl nejdál v obchoďáku ve vedlejším městě a dovolenou nejraději tráví na rybách u potoka, který má hned vedle chalupy (... a nic proti takovému životnímu stylu). Inspirací k dnešnímu textu je mi kniha, která na mě mávala z regálu v San Diego v jednom z univerzitních kampusů, které jsem letos navštívila na své soukromé studijně pracovní cestě.

A musím říct, že jsem se ihned zamilovala!!! Nejen do jižní Kalifornie těsně u hranic s Mexikem, ale také do výše zmíněné knihy!!! Styl, obsah, pohled na to, jak se dívat na kariérní změny v dnešním zrychleném světě, naprosto rezonuje s mým pohledem na věc a s tím, co předávám účastníkům mých workshopů či na individuálním kariérku.

OK, tak už vám nebudu déle svoji novou lásku zatajovat - kniha se jmenuje “RoadMap - The Get-It-Together Guide for Figuring Out WHat To Do With Your Life” kolektivu autorů skupiny, která si říká RoadTrip Nation.

Jak to celé vzniklo? Parta týpků po škole řešila, co se svým životem dál. Zda dělat to, co vystudovali. A pokud ano, tak co přesně? A jak se vyrovnávat s pochybnostmi, že se rozhoduji správně? Jak moc se ne/nechat zviklat tím, co říká okolí (možná zkušenější, ale možná také jen tuctovější...?). Jak přetavit to, co umím a co mě baví, do podoby, za kterou mi někdo bude platit?

Jsou vám některé tyto otázky povědomé? Máte i vy někdy podobné pochybnosti o vaší budoucnosti? Nebojte, i já je mám… Nejste v tom sami. A to zjistila právě i ta výše zmíněná partička, která se rozhodla si dát, v USA velmi populární, gap year. Pronajala si bus a vyrazila po Státech dělat rozhovory se zajímavými lidmi z různých oborů a mapovat jejich kariérní cesty.

Nezůstali ale jen u toho: u všech rozhovorů hledali, co mají společné, a to zachytili jednak v té mé nové oblíbené knížce Road Map a zároveň vytvořili web www.roadtripnation.com, kde můžete:

I vy sami můžete zároveň přispět do databáze svým kariérním příběhem ZDE. A kdo by si náhodou chtěl střihnout (ať sám, nebo to dopřát svým potomkům) samotný, a asi opravdu nezapomenutelný, gap year, můžete si zaplatit 3 měsíce a stát se členem týmu RoadTrip Nation a točit další nové rozhovory se zajímavými lidmi v USA nebo v Austrálii…

No, nebudu vám lhát, hned jsem se šla kouknout na podmínky a málem si už balila batoh:) Ale asi si ještě budu muset chvíli šetřit do prasátka… ceny se pohybují od 22k $.

A na závěr ještě zpátky k té vlastní knížce. Co v ní můžete najít konkréně? Jednak obsahuje spoustu příběhů inspirativních lidí, kteří dokázali přehlušit pochybnosti (nad sebou samotným, ale i pochybnosti okolí) a jít si za svoji vášní, kterou dokázali přetavit v reálnou (placenou:) práci. A zároveň obsahuje docela dost zajímavých cvičení, které vám po zpracování pomohou rozklíčovávat, zda jdete pro vás správným směrem. Některé z nich používám já i jiní kariéroví koučové/poradci. Některé jsou inspirací i pro mě. Rozhodla jsem se s vámi podělito jedno cvičeníčko, které si zkuste nyní na závěr udělat.

Ale nejdříve krátký intro k tomu cvičení (proč ho dělat): jedny z nejzajímavějších (a často velmi dobře placených) pracovních pozic nejsou součástí žádných databází, ani katalogů povolání. Vznikají často originálním sloučením 2 / 3 / n na první pohled naprosto neslučitelných zájmů, oblastí, oborů. Často třeba mix pracovní praxe a koníčku, nebo první pracovní zkušenosti a součastné práce atp. atp. Za mě osobně je to mix vášně pro: vše kolem kariérka + designu + online technologií + cestování.

Tak a nyní to cvičení:

napište si 2 - 4 oblasti, pro které máte vánšeň. Fakt cokoliv. Třeba focení hub, swing, práce v bance… Nebo surfování, dobré beaty, zdravotnictví… Nebo … Nebo… (btw ty příklady jsou od reálných lidí:). Teď, pokud již máte napsáno, zadejte ta klíčová slova do Google (lépe asi v angličtině pro pestřejší výsledky) a mrkněte, kdo ve své pracovní / profesní prezentaci zmiňuje v nějakém kontextu podobné vášně jako vy.

Co vám toto cvičení přinese?

Hlavně tedy zjištění, že sebe šílenější nápad vlastně vůbec nemusí být tak šílený. A že existují práce / pracovní pozice, které by vás možná ani ve snu nenapadly a kterými se dá i vydělávat - ano, většina z nás potřebuje tu a tam zaplatit nějakou tu složenku:)

A v tomto kontextu bych se ráda vrátila k nadpisu tohoto blogu - Jsme jedné krve, ty i já… krve RoadTrip Nation … Tato kniha není o cestování, ale ukazuje, že v dnešním rychle se měnícím světě jsme my všichni na cestě. V našich kariérách musíme mít vlastně náš kufr / batoh neustále zabalený. Být připraven vyrazit a využít příležitosti nám bude dávat jednak vždy konkurenční výhodu a zároveň právě tento aktivní přístup nám bude umožňovat přibližovat se svým snům a vizím a dělat to, co nás naplňuje (za peníze).

I poměrně konzervativní personalisté se již dnes nedívají na lidi častěji měnící práci jako na fluktuanty, ale naopak - více viz nedávný článek na Jobsech zmiňující btw také to, že součastní dvacátníci / třicátníci za svůj život vystřídají pravděpodobně 15 - 20 (!!!) zaměstnání.

Takže mějte oči i srdce otevřené pro nové příležitosti. Mapujte svůj aktuální potenciál a zájmy (třeba právě s www.dijar.cz) a nebojte se skočit do neznámých vod - i když někdy je ta voda na začátku fakt studená.

Pěkné podzimní dny vám přeje

Petra Drahoňovská, Career Designer

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page