top of page

PROČ CESTOVAT CHICKEN-BUSY NA KLÍNĚ GUATEMALSKÉ BABIČKY (CZ)


BLOG PROČ CESTOVAT CHICKEN-BUSY NA KLÍNĚ GUATEMALSKÉ BABIČKY

Když to vypálím rovnou: kdo se mnou pojedete teď na konci srpna na kariérový retreat do Guatemaly, tak tipuju, že pár lidí trochu zaváhá, protože i kdyby se mayskou říší zlákat nechali, tak vlastně netuší, stejně jako já jsem ještě nedávno netušila, co retreat je, a navíc kariérový???

Je tedy retreat další buzz word z oblasti osobního rozvoje? Možná trochu ano, ale možná označuje fakt něco specifického, spojeného se současným pracovním poklusem (chci být na začátku pozitivní, tak nebudu mluvit o “krysím závodu”:). Tak možná proto chci dneska trochu osvětlit, co vše pod tímto pojmem můžete dnes dohledat, co pod kariérovým retreatem vidím já, proč jsem ho pojmenovala Zen & Surf Your Career, i když to vlastně není o surfování, a proč ho organizuji v Antigua Guatemala.

Retreat je slovníkem doslova přeloženo jako “ … útulek, soukromí, zátiší, ústup, vzdálit se…” Takže to doslova znamená, že máme čas od času někam zmizet? A vlastně zjednodušeně řečeno i jo…

Když pominu vojenskou terminologii ve smyslu stažení vojsk, tak i ve chvíli, když se zašijete s časákem nebo knihou na čtení někam na půdu, nebo si ambiciozněji pronajmete chajdu třeba na napsání vlastní vysněné knížky (lze už i cíleně na toto i v ČR), tak toto vše můžete označit v angličtině jako retreat. A kdo jste četl knihu od C. Newporta Hluboká práce, tak víte, že takové koncentrované soustředění se na jednu věc a tvoření mimo standardní rutinu nám díky hlubší koncentraci zefektivňuje naši práci a otevírá hlavu novým myšlenkám.

Ve chvíli, kdy jen tak bez kontextu hodím “retreats” do guglu, tak na mě vyskočí přes 300 milionů odkazů… většinou spjatých s prázdninovými wellness / jogovými / meditačními pobyty. Ale najdete i články, které pojem retreat spojují prostě s nějakými firemními výjezdy a la teambuilding nebo off-site. Najdete dokonce i vychytávky typu retreaty strávené s delfíny na Hawaii, s velrybami v Mexiku, nebo trochu prozaičtější “chodící retreat” po švýcarských horách.

Každopádně podtrženo sečteno - ať už do hor nebo za delfínem:) na retreaty jezdíme, abychom čerpali novou energii, nové nápady, a prostě i opravdu fyzicky vystoupili ze zajetých kolejí našich korporátních či domácích kanclů, kde máme často (přirozenou) tendenci cyklit určitý způsob myšlení a často i kupu pracovních zlozvyků (nejčastěji spojených s různými typy prokrastinace).

A u téměř všech typů retreatů hrají velkou roli: odlišné prostředí mimo naší rutinu a/nebo nějaká aktivita, skrz kterou si chceme či máme něco uvědomit (jóga, meditace, trekování, lezení po sopkách, potápění se, rozhovory s místními lidmi v jiné zemi atp.).

To vše nám umožňuje se podívat na náš současný život z jiné perspektivy. Někomu právě tato výrazná změna v pohodlné životní rutince pomůže udělat třeba nová rozhodnutí, nové kroky, které doposud odkládal. Někdo si ale fakt jede třeba do těch Beskyd nebo do Indonésie jen mentálně a/nebo fyzicky odpočinout. A vlastně proč ne - důležité je si říci, co od retreatu chci já sám a podle toho si nastavit vlastní parametry výběru.

Proč retreat kariérový?

Od roku 2013 jezdím minimálně dvakrát do roka do zemí Latinské Ameriky. Nejdřív jako vykulený a ze všeho nadšený turista. Poslední čtyři roky jezdím do Guatemaly a Mexika primárně pracovat. A vlastně jsem si tam postupným vylaďováním vytvořila takový soukromý “kariérový retreatek”:)

A protože často pracuji v co-workingách aka sdílených pracovních prostorách (nejraději mám guatemalský Impact Hub), tak jsem nejen pozorovala, co takový pobyt mimo náš euro-americký standard dělá se mnou, ale také s ostatními lidmi, co si tu vedle klasických pracujících freelancerů, často dávají nějakou pracovní pauzu od korporátního či neziskového světa a přemýšlejí, co dál.

Tak jsem posledních pár mých pobytů bádala nad tím, jak to vymyslet tak, aby lidi, kteří si nechtějí pouze odpočinout, ale chtějí také načerpat nové nápady pro svůj další profesní život po návratu do své země, odjížděli jak s energií, zážitky, tak také s konkrétně pojmenovanou inspirací pro své další kariérní rozhodnutí.

Proč retreat ve Střední Americe?

Střední Amerika je pro nás docela pořád ještě exotika. Ale pro Kanaďany nebo lidi ze Států je to něco jako pro nás výlet do Chorvatska nebo Řecka. Taková trochu exotika, řízlá už ale dostupností v podstatě všech služeb a zboží, které kupujete u nás (někdy si říkám bohužel, někdy bohudík:).

Od devadesátek v celém regionu neprobíhal žádný ozbrojený konflikt. Bezpčnost je zde v průměru na stejné úrovni, jako když cestujete např. po Jihovýhodní Asii - prostě je třeba dávat pozor na kapsáře a vyhýbat se problémovým oblastem a problémovým lidem. Myslím, že dobrým ukazatelem turistické bezpečnosti jsou holky cestující samy, a v Latinské Americe jich najdete opravdu dost.

A co má podle mě Střední Amerika unikátní? Je to fakt mix všeho na poměrně malé rozloze, z čehož můžete i za 14ti denní dovču vidět většinu: hory, sopky, na které lze šplhat, pláže Karibiku na relax a potápění, vlny Pacifiku na surfování, jídlo pikantní i nepikantní, kvalitní rum i nealko čerstvé freshe a kokosové vody, národní parky s nádhernými horami a neuvěřitelnými druhy květin a zvířat, živá hudba a tanec, kolébka legálních drog, jakými jsou kafe a čokoláda, koloniální města i ruiny a pyramidy původních obyvatel. 17 míst Střední Ameriky je na seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

A proč v Guatemale?

Jak jsem si tak jezdila a užívala veškerých krás Střední Ameriky, tak pro práci jsem si nakonec vybrala guatemalskou Antigua. Jde o nádherné koloniální pidi městečko (taky UNESCO), kam se místní sjíždí za víkendovou zábavou (tu latinos fakt dobře umí:) a dobře se najíst, a cizinci nejčastěji učit se španělsky, tančit, kupovat kafe a čokoládu a výletit po okolí.

Antigua je cca 40 min od hlavního města Guatemala City resp. od letiště. A 3 hodky autem od pacifických pláží. Z Antigua také hravě rezervujete shuttle bus do jakéhokoliv jiného turistického místa v Guate i sousedních zemí (lidi si často odskočí na surf do Salvadoru, na potápění do Belize, nebo za kulturou a vynikající kuchyní na jih Mexika).

Pokud chcete pocestovat v okolí jako místní, není nic jednoduššího než si kdekoliv na silnici mávnout na lokální chicken busy (camionetas = vysloužilé U.S. školní busy, vytuněné do nové barevné podoby). Je super, že jezdí všude a pořád a garantuji vám, že se vám nikdy nestane, že v buse není místo. Pokud zaplatíte jízdenku, místo se vždycky najde, i když možná skončíte na klíně indiánské babičky.

Platí se quetzaly (1 Q = cca 3 CZK) a ceny jsou asi jako u nás v ČR. Dormy (společná ubytování) najdete cca od 200 CZK /noc. A pokud si chcete dopřát luxusu koloniálního ubytování, najdete tu nádherné hotely ve všech cenových kategoriích. Jídlo na ulici se pohybuje od 50 CZK za takové to naše “obědové meníčko”... a opět až po drahé luxusní restaurace. Milovníci kafe, jako já, si tu přijdou rozhodně na své (ceny 30 - 90 CZK). Bankomaty jsou tu na každém rohu a ve většině míst se dá platit kartou.

Zpáteční lety z Prahy se dají koupit zpravidla od 19 tis. CZK, pokud budete ale hledat např. z Madridu, Paříže, Frankfurtu, Mnichova, lze v akci narazit na lety kolem 10 tis. CZK.

Počasí je tu v Antigua takové věčné jaro. V srpnu je potřeba počítat i s pravidelnými dešti, ale většinou prší v noci, nebo přes den hodinku, dvě. Jinak se zpravidla hned vyčasí a je sluníčko.

Každopádně, pokud se chcete naladit, mrkněte na podle mě fakt výstižné dokumenty čétéčka o Guate: Objektiv, Na cestě a Cestománie. Jen varuji dopředu: můžete se zamilovat už i takhle na dálku:)

Jo a je potřeba si pořídit žlutou zimnici - ne nemoc, ale vakcínu samozřejmě. Výskyt v zemi není zaznamenaný, ale po příletu mohou chtít vidět razítko v mezinárodním očkováku. Toto je podmínka pro cestování téměř po celém světě mimo Evropu a toto očkování máte pak již doživotně.

Jak tedy propojit čokoládu a kariérko?

Když jsem tak bádala, jak skloubit představení této krásné země s prací mě, jako kariérové koučky, tak to chtělo skoro 3 roky na uležení… Nejsem cestovka (a nechci být:), ale na druhou stranu jsem nechtěla dělat obyč kariérové workshopy jen prostě umístěné jinam. A navíc, určitě bych nechtěla někoho, kdo je v Guate poprvé, zavřít na týden do zasedačky (i když koloniální:).

A letos, když jsem se skoro na konci mého, už osmého pobytu, loučila s tolika místními fajn lidmi, jsem si uvědomila, že to je to, co bych ráda předala i lidem, kteří za mnou do Guatemala přiletí: poznat sám sebe skrz příběhy a vyzkoušení si práce místních lidí. To, co vám nemůže dát cestovka, a ani cestování po vlastní ose jako baťůžkář, když máte jen pár dnů omezený čas danou zemi poznat.

Pojďte se tedy nechat mnou seznámit s Eduardem, Nancy, Josém, Jenni, Frankem, Luisem, Laurou, Eduardem, Patti a dalšími lidmi. Pojďte si vyzkoušet, jaké je to vyrobit si vlastní čokoládu, jaké je to opracovat si kousek místního šutru do vlastního šperku, jak se ochutnává kafe včera posbírané na kopcích kolem, jak se pěstuje avokádo (které tady není hipstr:), jaké je to naučit netanečníky základní krok salsy, jaké je to jet nakupovat na místní trhy jako lidé z okolních vesnic, podívejte se, jak v Guatemale funguje startupová scéna, sociální business neziskovky, a jak vypadají další jiné profese… Pojďte to zkusit, popovídat si s místními (a nebojte - tlumočení zajistím:), a po tom si pojďte popovídat společně ve skupince nad krátkými rozvojovými aktivitkami, co jsme se ten den naučili skrz to všechno pro sebe samotné.

Pojďte jednou zkusit vidět méně a poznat lidi a místo více do hloubky (#slowtravelling)... Věřím, že i díky tomuto zpomalení najdete i sami v sobě inspiraci pro vaše další kariérní rozhodování. No a když byste i tak toužili vidět víc, po konci týdenního retreatu vám mileráda dám tipy, co v dalším týdnu či dvou, pokud se rozhodnete zůstat a projezdit si zbytek země na vlastní triko, stojí za to vidět.

Proč je to dělám zdarma a jaká je moje role?

Jsem kariérový kouč a lektor a tím i zůstávám. I v Guatemale:) Nejsem cestovní kancelář:

  • v živnosťáku mám pouze registrovanou cestovní agenturu právě proto, abych mohla v zahraničí školit = dělat tento retreat

  • nemohu zajišťovat letenky ani ubytování - nicméně vám mileráda dám doporučení

Z čehož vyplývá, že zájemci musí být schopni cestu, ubytko a standardní pojištění naklikat přes internet sami. Co se týká cesty z letiště do Antigua, doporučuji si objednat Uber nebo ráda dodám kontakt na mého kamaráda venezuelského inženýra, co si občas odskočí taxikařit.

Společných 7 dní na místě je pak organizovaných - strukturu programu najdete na www.ZenKariera.cz. První den po společném srazu dostanete mapku centra a itinerář s časy místy srazu na aktivity a následné společné mini workshopy. Podvečery a večery jsou volné a opět ráda doporučím, kam můžete vyrazit.

Protože nejde o plážovou dovču v Bibione, ale o kariérový retreat v Guatemale, předpokládám, že hlavní motivací je opravdu poznání sebe samého skrz zážitky, místní lidi a místní kulturu. Většinu workshopů jsem ale naplánovala na různých místech, během akcí a výletů v okolí. Předpokládám tedy vedle chuti cestovat, minimálně stejnou chuť na sobě pracovat - bez toho nebude mít účast na kariérovém retreatu příliš smysl.

Protože mě tato zkušenost osobně dala obrovské množství inspirace a času na kreativitu (většina mých kariérových nástrojů tady v Latinské Americe vznikla), rozhodla jsem se toto zprostředkovat i vám. A protože chápu, že jde o novou věc, Guate je daleko, do Thajska nebo na Bali je letenka v průměru levnější (ale zase tam už lítaj skoro všichni, žejo:), tak jsem se vás rozhodla namotivovat a všem, kteří se na letošní retreat 2019 přihlásíte do 15.5.2019 a budete vybráni jako ambasadoři, rozhodla darovat celý týden mojí práce zdarma vč. toho, že za vás zaplatím i aktivity s místními a jako další bonus dostanete koučovací tištěné materiály, do kterých si budeme zapisovat postřehy, inspirace.

Na oplátku očekávám na konci retreatu vaši zpětnou vazbu, se kterou budu moci koncept v budoucnu ladit, dále v průběhu vaše online reportování z cesty (samozřejmě upřímné, osobní a kdo není super znalec socsítí, nemusí se bát, protože získá zároveň před odjezdem školení online marketingu od úžasné Andy Bubníkové, v hodnotě 5 tis. CZK), a dál ochotu se nechat fotit a natáčet na místě akce tak, abych mohla prostě co nejvíce autenticky předat vaši zkušenost dalším lidem.

Pokud mi tedy do 15.5.2019 na adresu info@petradrahonovska.cz pošlete:

  • CV v pdf a v něm aktivní odkazy na vaše profily na sociálních sítí, které používáte

  • k CV přiložte odkaz na 1 - 3 min motivační video, proč právě vy chcete do Guatemaly vyrazit,

máte šanci stát se ambasadorem prvního českého kariérového retreatu a získat tak letos týden nabitý neuvěřitelnými aktivitami a zážitky v hodnotě 23 669 CZK!

Do konce května vám pak dáme vědět, zda jste byli na základě motivace vybráni a můžete kupovat na 17.-23.8.2019 letenky a ubytko (a nazapomeňte se pojistit).

Jdete do toho? Vše o retreatu najdete na:

a

Jo a ještě jsem nevysvětlila ten název… takže

  1. anglicky je to, protože slovo “retreat” nemá český ekvivalent a protože plánuji také běhy v angličtině

  2. a ráda si hraji se slovíčky, které v sobě mají svojí symboliku tj.

... "ZEN your career" = symbolizuje prostor pro vaše soustředění, klid

... "SURF your career" = symbolizuje energii potřebnou k re-startu

... "ZEN & SURF YOUR CAREER" = klid + inspirace na profesních křižovatkách

Krásné jaro všem a těším se naviděnou v Guatemale

Petra Drahoňovská, Career Designer

PS:

  1. dala jsem si předsevzetí napsat dnes kratší blog než ty minulé, a zdá se, že se to podařilo :D

  2. nebo si poslechnout SoundCloud verzi v mp3 TADY

  3. komenty můžete přidávat třeba pod blogem na mém LinkedIn

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page