top of page

SXSW aneb KDYŽ SE POTKÁ GEEK, MILIONÁŘ A NEJČERNĚJŠÍ RAP (CZ)


Jak často narazíte na jednom místě na skupinku geeků řešící nové trendy ve VR/AR/AI (a kdo ví, jaké další zkratky za chvíli přibudou), milionáře s Ferrari, který si vedle vás kupuje kafe, alternativní umělce v ujetých post-hippie oblečkách, a to vše za zvuku beatů polonahého potetovaného rappera?

(délka čtení 6 min, nebo skočte na *** a máte dočteno za 2,5 min nebo si pusťte na SoundCloud mp3)

Možná mi dáte i pár dalších tipů, ale za mě je to jednoznačně: SXSW = festival tech-novinek, hudby a umění (#austin #capitaloftexas #capitaloflifemusic). Původní lokální festiválek pro pár desítek lidí, který se od 89’ rozrostl na mega akci, na kterou se letos sjelo až 300 tisíc lidí.

Popravdě jsem si to na začátku moc neuměla představit… Ale když se dostanete do víru událostí, všechno začne plynout tak nějak samo a ty očekávané davy vlastně naštěstí zas tolik nepotkáte (s výjimkou lounges, kde je jídlo zdarma:), nebo na highlight workshopu se známou osobností), protože se rozptýlí po celém centru města na několika desítkách akcí, které běží paralelně v různých budovách.

Rozhodovací paralýza nad katalogem akcí/appkou je, hlavně na začátku, na denním pořádku. Nicméně rada všech protřelých účastníků www.SXSW.com je: plánuj vše pečlivě hodně dopředu, ale vlastně nech hodně prostoru náhodě. Měj oči, uši, hlavu otevřenou pro nové business kontakty, investorské příležitosti, networking, nová přátelství, rozšíření kulturních obzorů, ... a nechej se tím bez výčitek nést.

Řekněte svůj příběh ...

A jak jsem se vlastně na takové akci ocitla já? Vlastně jsem se nechala také nést a parkrát jsem aktivně vytvořila prostor pro nové příležitosti …

Kratší verze: networking - networking - networking.

Delší verze: Před dvěma roky jsem oslovila aktivně Czechitas, organizaci podporující diverzitu v IT, a to zejména formou IT workshopů. Líbilo se mi co dělají, a hlavně jak to dělají! Bylo to blízké mé vlastní zkušenosti, tak jsem jim poslala místo motiváku infografiku (s puntíky), že pro ně chci dělat kariérní workshopy. A někdy to prostě seckvakne, jak má, a je z toho láska na první pohled:) Naši spolupráci jsme postupně rozšiřovaly a já jsem samozřejmě o Czechitas předávala nadšené zprávy dál a dál. Jedna z nich doputovala k Ryanovi Turnerovi (Američanovi, nyní na rok pracující pro neziskovku Spiralis), který zaktivoval svoji síť kontaktů v Austinu a Czechiats nominoval na Community Service Award. Pěkně pod stromeček tedy dostaly Czechitas před Vánoci zprávu, že tuto cenu vyhrály jako první organizace z CEE. #obrovskaradost #czechitasgoglobal #weproudlyrepresentczechrep :)

Takže jsme sbalily s Mončou Malátkovou (která spolu s Ditou Přikrylovou založila Czechitas) kufry a vyrazily převzít cenu do hlavního města live music na světě - jak se Austin hrdě označuje. Po dobu SXSW [vyslovuj: South By South West] bych to tedy spíš označila jako hlavní město technologií, networkingu a kreativity ve všech oblastech umění.

Je neuvěřitelné, jak na ulici na pár metrech čtverečních můžete potkat celý svět. Cestuji po světě hodně, ale tady ta pestrost různých kulturních pohledů na inovace v businessu, novinky v technologiích a umění je prostě skvělá.

Večeře napříč kontinenty

Když zjistíte, že na soukromé networkovací večeři s lidmi, kteří všichni dělají fantastické aktivity, ať businessové či neziskové, sedíte jako jediný bílý Evropan, pak si naplno uvědomíte, jak se svět propojuje a hýbe. Vím, že o tom všichni furt píší (globalizace bla bla bla…), ale prostě ten zážitek samotný byl a je fakt silný.

A co jsme tedy (vedle spousty hudby de facto na každém rohu) viděly a slyšely? Rozdělily jsme síly a Monča byla na hodně akcích (workshopy, panely, meet-upy, …) kolem vztahů s investory, sociálního podnikání a žen v technologiích. Já jsem mířila hodně na akce týkající se současných trendů v náboru a tématu (nejen osobní) značky.

Občas jsme ale zašly na něco, co prostě jen znělo zajímavě - třeba na: “Cloaks, Daggers, and Dice: How the CIA Uses Games” nebo na prezentaci “Copying Is Good”od týpka z Číny #samozřejmě … nebo na živého:) Raye Kurzweila, který měl na podiu duel se svojí dcerou Amy.

Něco bylo super zajímavé, něco pro nás bylo spíše ujištění toho, co známe, ale každopádně šlo o 14 dní nabitých inspirací a chutí všech zúčastněných objevovat, diskutovat, síťovat.

A abych nemluvila obecně, rozhodla jsem se TADY nasdílet i moje komplet poznámky z terénu(jen berte pls s rezervou moji EN gramatiku, protože to vše bylo psané dost za běhu, často jen na mobilu).

Když jsme se na letišti na cestě zpět spolu s Monikou bavily, co si vlastně odnášíme domů jako hlavní message (pro sebe a možná i pro vás) z celé cesty, shodly jsme se na tom, že:

  • kdo chce uspět (v čemkoli), musí mít prostě a zkrátka silný brand a musí se umět prodávat (kvalitní elevator pitch a intenzivní networking je základ)

  • co děláme, děláme v rámci možného dobře, a fakt jdeme s trendy:)

  • passion bylo téměř nejčastěji skloňované slovo na všech workshopech

Co mají všichni pořád s tou vášní?

A k tomu poslednímu bodu (k té zmiňované vášni) bych se chtěla ještě trochu víc na závěr rozepsat.

***

Mně osobně přišlo obrovsky inspirující to prolínání technologií a umění. Tj. prolínání hard skills (v tech i v umění jako v řemesle) a soft skills (zastoupených třeba právě tím, že jsme schopni popsat svoji vášeň a vizi a dobře komunikovat, networkovat).

Vedle toho bych ráda postavila pro srovnání dvě “oblíbené” proklamace, které slýchám v různých variacích stále dokola v našich médiích:

“... je třeba podporovat hlavně technické obory - nejlépe tím, že tam naženeme hodně dětí …” (= ať chtějí nebo nechtějí, my jim vysvětlíme, že jsou vlastně motivováni to studovat:)

“... je třeba omezit pseudo-univerzitní obory zaměřené humanitně a na umění …(= např. taková andragogika je “oblíbený” obor obou pánů Klausů, který podle nich produkuje v podstatě samé nezaměstnané:)

Musím říct, že mě vždycky tyto dvě zkratky fakt štvaly, protože jsou podle mého zcela zavádějící (a většinou bez odkazů na jakákoliv relevantní data). Ale až na SXSW se mi před očima zhmotnil právě přesný opak - a to právě prolínání tech oborů s humanitními a art obory. A nutností využívat na maximum kombinaci hard i soft skills!

Tj. žádná dichotomie (alias máme tu A a B… a A je lepší, takže B bude nejlepší zrušit), ale spíše syntéza (pojďme namíchat A a B, třeba z toho vznikne lepší C)!

Konkrétní příklad: VR/AR (virtuální / augmentovaná realita) technologie je sama o sobě k ničemu, pokud v ní nemáme zakomponovaný nějaký chytlavý obsah, který je cool zpracovaný. Technologie se posouvá dál, pokud v ní lidé vidí prospěch pro sebe a/nebo svůj business. Pokud to lidi baví a/nebo pokud jsou okolnostmi technologii přinuceni používat. Pokud to ale nedrivuje business, pak je šance na další rozšiřování malá. Je spousta technologických / chemických … objevů, které zatím ale leží v šuplíkách laboratoří, protože se pro ně nenašlo zatím uplatnění v reálném životě (= business využitelnost).

Ano, rozhodně potřebujeme programátory, technické lidi, šikovné strojaře s IT backgroundem ad., kteří inovaci vymyslí, vytvoří prototyp. Ale aby nápad mohl růst dál a přesunout se do výroby a distribuce, potřebujeme úplně stejně tak lidi, kteří tomu dají skvělý moderní design, kreativce, kteří vymyslí cool kampaň (grafiky, muzikanty, režiséry, editory videí, soc-med profíky, …) , jak novinku dostat mezi lidi.

Vždy jsme v minulosti potřebovali A i B, ale jak běží čas a rozdíly v technických parametrech výrobků/služeb se zmenšují (viz. moje oblíbená kniha Funky business navždy), potřebujeme, pokud chceme lidi zaujmout, nové věci balit mnohem více do designu a emocí.

Čím bych tedy tento blog shrnula:

  • technicky zaměření lidé budou muset umět komunikovat a prezentovat své super technické, ale i osobní, vize (ano, dokonce se jich lidi budou na pohovorech ptát i na to, jaké jsou jejich vášně a emoce - minimálně, co se třeba jejich dalšího profesního rozvoje týká)

  • humanitně a umělecky zaměření lidé budou muset také dobře ovládat IT, minimálně tak, aby se domluvili s tech lidmi (ve většině budoucích profesí), a ideálně třeba tak, aby si některé technické části realizace uměli udělat sami - znalost jazyka programovacího bude stejné “must have” jako je dnes angličtina

  • obě strany pak budou muset umět přemýšlet a prezentovat svoje nápady přesvědčivě, poutavě, srozumitelně (a s pochopením business kontextu)

Svět se tedy propojuje a prolíná nejen geograficky a informačně, ale také na poli profesí! Takže buďme otevření všemu přibližování vč. multi-kulti (btw na téma multikulturní společnosti vzhledem k rozvoji AI bylo na SXSW také pár workshopů), všem mash-upům, remixům a dalším technikám - protože to jsou dveře k inovacím a naší budoucnosti ... nebo vlastně už i přítomnosti:).

Pěkné jaro všem

Petra Drahoňovská (www.CareerDesigner.cz)

PS - nechceš číst? pusť si do uší mp3 verzi na mém SoundCloud profilu

PPS - kdo chcete už teď pochytit nejzákladnější základ programování, můžete zkusit třeba: http://www.akademieprogramovani.cz/kodovani-na-doma/ :)

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page